Flick- & pojkfärger. Enligt vem?
Datum: 2010-01-27 Tid: 15:43:04 Kategori:Genus & Jämställdhet Direktlänk Kommentarer: [4] Kommentarer
Jag diskuterar "flick- och pojkkläder" med loon.

Hon har köpt en jättesötbody och ett par byxor i rosa färg och uppger att hon måste sälja kläderna om hon skulle råka få en pojke. "Får jag en pojke vill jag att han ska ha pojkiga kläder och får jag en flicka vill jag att hon ska ha tjejiga kläder. Så är det bara, enligt mig."

Alla har absolut rätt till sin åsikt och så även loon. Jag tycker bara det är väldigt intressant just det här med genus och könsroller/mallar. Vem är det som bestämmer vad som är tjejjigt och pojkigt?
Lady Dahmer är en stark förespråkare för Feminism och genusfrågor och slår huvudet på spiken gång på gång. Jag har inte riktigt hittat mina argument kring detta, men kan heller inte släppa det. Och jag vill försöka förklara mig på ett bättre sätt än "så är det bara" för det finns alldeles för många "Såärdetbarare" i världen idag.

Redan på BB dyker de upp. Könsfärgerna. Blå mössa för pojk och rosa för flicka. På dagis bemöts barnen olika pga deras kön både från dagiskamrater och personal. Både i tonläge och bemötande. [Tänk på det nästa gång ni besöker dagis/skola] Flickor är så fiiina och söta och ska helst leka med dockor medans pojkarna är tuffa och coola och får dra flickor i håret för "att vi vet ju hur grabbar är".

Jag och Beata skrev ett inlägg för Rädda Barnens tidning redan när vi var 15 år kring hurvida klädesaffärerna delar upp pojk- och flickkollektionerna för barn. Gränsen går skarpt vid rosalilablommigt till svartgröntactionfigurigt. Här kan ni hitta artikeln. 

Jag funderar alltså skarpt vem det är som säger att det är såhär det ska vara och att vi alla ska följa samma mönster för att på något sätt bli accepterade? Om ens favoritfärg är rosa och man är tjej så är väl det fine- men då ska det också vara lika fine om det är en killes favoritfärg. Och det är det inte.
Och varför är det okej på andra hållet? varför får flickor ha mörka och "pojkiga" färger, byxor, jeans osv osv när det inte är "ok" för pojkar att bära rosa plagg med "flickigt" tryck eller klänning? 

Jag kommer försöka undvika rosa i längsta möjliga mån om vi skulle få en flicka. Just för att jag tycker dessa mallar är så störda. Men också för att jag hatar färgen i sig. Om karln, mormor eller svärmor vill köpa rosa så får de absolut göra det. Men jag kommer låta bli.

Min åsikt kan tänkas sticka i ögonen på många. Kanske bara en generation eller 200 mil bort. Men det är min åsikt. Precis som alla andra har rätt till sin.

4 Kommentarer
Blåklädd Lady!

Men ta och skaffa dig ett liv människa!! Har du som alla andra nog med ditt eget liv???? Vill du ha rosa kläder på din pojke är det väl din grej, men göra värsta grejen över vad andra vill och inte vill i sina liv? Haha WORD!!!!

2010-01-27 l 22:38:00
Anonym

Ja, det är precis så som du säger. Är svårt att "tvätta" bort något som varit inpräntat i våra hela liv, generation efter generation. När det gäller tonfall mot pojkar/flickor så skiljer det sig, som du sa...det gör det även på tex hundar. Träffar du på en liten Chihuahua, så låter det..-Nej men Heeeej..dotti-dotti,vikken sööt liten vovvsi.

Stöter man på en "Sambo" / Pyrenee´r/ så låter det :- Tjeeena killen..hur e läget ?!

Detta kan diskutteras till dödagar, men bara att köra SITT race, är ju du som ska leva med dig själv. Skulle du gå emot dina egna värderingar och motton, skulle du bli bitter. Visst !? :-D

2010-01-28 l 07:45:09
eMALj

Jag kommer också att låta bli att klä mitt barn (när det nu blir aktuellt) i de klassiska flick och pojkfärgerna. Blir så less när man ska köpa barnkläder till syskonbarnen och det finns bara ljusrosa och ljusblått att välja på. Vem sjutton har bestämt detta?

Som tur är det så har företagen börjat fatta att det finns folk som vill ha det annorlunda.

Jag älskar dock rosa personligen, men mina blivande barn kommer inte att kläs i mallar. Om det inte blir precis som du säger att man får kläder i gåva, det är en annan sak. Och jag vill att dom ska växa upp och välja själv och bli precis som dom vill.Tack för en fin blogg.

2010-01-28 l 13:06:06
Blogg/hemsida: http://emalj.blogspot.com/
Mamma

OJ...jag tar åt mig..HAHAHA..Jag som missat att skriva in mitt namn i inlägget ovan. Det var Mormor som skrev det om hundarna :-)

2010-01-28 l 21:08:17
Blogg/hemsida: http://norrlandsbling.blogg.se/Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Diana.
Stärkt i mim mammaroll tar jag nu på mig rollen som singel mamma och bloggar om de prövningar och glädjeämnen livet ger mig. I övrigt om träning, humor och min underbara knodd.
Välkommen in.


bloglovin