Genusfanan
Datum: 2011-02-23 Tid: 00:01:00 Kategori:Genus & Jämställdhet Direktlänk Kommentarer: [12] Kommentarer
[Genus är ett nyckelbegrepp för att förstå hur ojämställdhet och jämställdhet uppstår. Genus kommer från det engelska ordet gender och betecknar det sociala och kulturella könet. Det innefattar de uppfattningar och föreställningar om vad som är kvinnligt och manligt i samhället.]


Det blåser visst förbi en liten genusstorm i bloggvärlden igen. Bland annat hos Nilla och Sandra och i ett telefonsamtal med min syster.

Och jag känner faktiskt bara ; suuck. Lika less som ni "motståndare" är på "GenusHitlersarna"- lika less blir jag på att höra argumenten som upprör er och liksom bara blir så fel. Både Nilla och Sandra reagerar över människor som tycker att man ska skämmas över att köpa klänning/docka/städleksaker till sin dotter. Ni reagerar med all rätt! Det är ju inte där fokus ska ligga. Det är ju bara helt fel...

Genus [för mig!] handlar inte om att ta bort nånting. Varesig leksaker/kläder/färger på grund av att de är för typiskt flickiga/pojkiga. Man ska alltså inte behöva skämmas för att man köper en klänning till sin dotter eller en bil till sin son. [De som säger något annat fokuserar på helt fel poäng och säger sig vara genusmedveten, men är det i själva verket inte alls. enligt mig]

Det handlar istället om att kunna erbjuda ALLA leksaker/kläder/färger till sitt barn. Oavsett kön. För att barnet bland annat ska slippa bli placerad i fack med diverse tillhörande förväntningar. Det ska vara jämställt.

Genus handlar om att öppna portarna, ge fler valmöjligher än de som finns idag [och nöts in i våra hjärnor via media, leksakstillverkare osv osv] Våra barn är visst medvetna om att vissa saker "tillhör" det ena könet. Förpackningen talar tydligt till barnet. Likaså tv-reklamen och kompisarna på dagis.

Man ska inte sudda ut könen eller byta plats på dem, men valmöjligheten till "andra sidan" borde väl få finnas där? Överallt annanstans kommer ju nämligen flickan få tillgång till flickfacket och vice versa.

Och det är ju liksom inte bara tingen?! Det är ju en sån pyttedel i ämnet. Genus handlar ju om bemötande av kön. Förväntningar av kön.
Pojkar SKA INTE få komma undan med att sticka upp pennor mellan benen på flickor [för att "pojkar är ju som pojkar är"] medans flickan blir tillsagd för att hon sparkats. [i självförsvar!]

Mamman förklarar hur dagis tänkt: "dom hade inte skällt på pojkarna för dom ansåg att det bara var nyfikenhet och istället bara skällt på min lilla tjej. dom sa att dessa två pojkar ofta bråkar med andra barn så dom e väldigt nyfikna av sig som dom sa,  jag frågade om dom ringt pojkarnas föräldrar då frågade dom varför dom skulle göra det, pojkar e ju som pojkar e som den ena fröken sa... har nog aldrig varit så arg i hela mitt liv. jag har ringt och fått tid för att prata med rektorn imorgon jag hoppas på en bättre reaktion från henne.  min lilla tjej har suttit i soffan och varit hängig och gråtit och säger att hon aldrig mer vill gå till dagis sen vi kom hem.. jag lider så med henne..[...]"

Genus ingår i skolläroplanen för att man ska lära sig att vara medveten kring just denna typ av bemötande av kön.  HUR kan man inte tycka det är viktigt???

___
Jag brukar mest diskutera detta ämne på nätet. Men det känns faktiskt som att jag nog snart skiter i det. Att skriva om det dvs. Det blir så mycket tjafs... Så mycket tjafs och så mycket missförstånd. Kring nånting som egentligen är så jäkla fruktansvärt bra och som jag är övertygad om att alla föräldrar hade instämt med om de bara läst på lite. Och dessa GenusHitlers som ni kallar det, har ju liksom förstört allt. Det känns som att deras naiva argument är det enda som fastnar hos dem som inte vill sätta sig in desto mer och så stannar det där liksom.

Att jag är medveten i min vardag får nog räcka för mig. Att jag vågar säga ifrån och ifrågasätta när jag bemöts med normer i min vardag känns bra för mig. Och när jag kommer till dagis kommer jag be att få höra hur de arbetar kring Genus eftersom det rör mitt barn och jag anser det vara sjukt viktigt. Men nu lägger jag ner Genusbloggfanan. Läs en bok eller nåt. Over and out.

12 Kommentarer
caroline

Jag tycker det är helt underbart skitbra att du tar upp det. Det är en väldigt viktig diskussion just för att folk många gånger inte alls förstår, missförstår medvetet eller omedvetet och allt vad det nu är och jag blir också så frukatsnvärt LESS. Jag tar debatten när jag behöver men orkar heller inte många gånger. Just därför är jag glad att du fortfarande orkar, men jag förstår om du lägger ner det också. Svamligt inlägg men jag ville bara säg det....

2011-02-23 l 08:46:55
Camilla

Jag tycker att du tar upp det på en bra och sund nivå. Det väcker tankar och ger möjlighet till dem som inte egentligen reflekterat över det att få sig en tankeställare.Vi var på ettårskalas häromdagen och pojken fick en lillagubben leksak och sen också en pippi docka (båda mjukisdjur). Helt OK! Farmorn som gav det är lärare och vill främja jämställdhet och slå ett slag för genus diskussionen.2011-02-23 l 09:06:21
Blogg/hemsida: http://forstabulleniugnen.blogg.se/
Miaa

Håller med dig helt. För mig får det räcka med att ha det i mitt medvetande för jag är ingen som orkar diskutera och det här med genus är redan så himla fel i mångas huvuden. Inte alls många som är pålästa och tror att genus handlar om att "radera" barnets kön, vilket är helt fel. Fast jag kommer nog alltid att klä min dotter tjejigare och "min son" om det är en mer pojkigt och unvika rosa men jag kommer iaf att ge dom fler valmöjligheter och inte pracera dom i fack.

2011-02-23 l 09:19:03
Blogg/hemsida: http://actioonradar.blogg.se/
Sara den rara

Jag tycker också att det är skitbra att alla vi som engagerar oss gör just det, engagerar oss. För tyvärr är det många som inte inser hur mycket det påverkar oss alla, och då speciellt barn. Jag hoppas verkligen att du inte ger upp och att du orkar sprida din kunskap till dem som inte ännu har förstått. Tack för att du gör just det! Kanske påverkar vi några och går mot det jämställda och fria samhälle som jag drömmer om. Bra! :)

2011-02-23 l 10:14:37
Blogg/hemsida: http://sascha.blogg.se/
jenny

Jag tycker du har helt lika åsikter som mig! Jag blir så less på de som är sådär läskigt neutralfanatiska, för att de tror att det ska rädda upp folks könsuppfattning. Galet.

Sen kommer man nog smyga in normer helt omedvetet här och var, man är ju rätt präglad själv ;-)

2011-02-23 l 11:28:49
Blogg/hemsida: http://rockitbabyrockit.blogspot.com
M

Tja, jag har inte så mycket att tillägga. Mer än att jag undrar hur det kan ha blivit så fel att det är så många som tror att det handlar om att förbjuda sitt barn vissa färger eller saker.

2011-02-23 l 12:22:33
J

Och framförallt: genus handlar inte bara om barnuppfostran! T ex är det viktigt att vi benämner förskola förskola och inte dagis eftersom vi då kommunicerar högre status (om vi säger förskola) för ett traditionellt kvinnodominerat yrke vilket verkligen är önskvärt nu när det faktiskt inte ska vara barnpassning utan en pedagogisk verksamhet!Men jag förstår dig, man blir trött men kampen måste föras, bit för bit!

2011-02-23 l 15:12:53
Blogg/hemsida: http://welcometothedollhouse.blogg.se/
C

Jag tycker det vore så intressant att se en uppföljning på genusbarn eller vad man säger... En studie!

Är själv alltså uppfostrad enligt genus, men har en självkänsla som är åt fanders samt ätstörningar sen 13-årsåldern.

Tror jag skrev förut att vi inte valt att genusfokusera så mycket med Lo, utan peppa, peppa, peppa. Och vara jämställda jag och P, och att hon ska få uppmärksamhet från oss båda, och känn att hon är uppskattad av oss båda, och att hon duger som hon är - för oss har hon inget att bevisa.kram på er :)

2011-02-23 l 18:02:29
Jannika mamma till Jillian

Här tycker jag att du är väldigt självklar, fler valmöjligheter inte mindre! Good work! Det är så himla svårt att berätta och förklara sånt här!

2011-02-23 l 19:08:16
Blogg/hemsida: http://jannikassmulor.blogg.se/
Lina

ammen till det! första vettiga inlägget jag läst i denna fanatiska debatt!

2011-03-01 l 17:27:12
Blogg/hemsida: http://absolutlinan.blogg.se/
HighlanderTess

Tycker det är synd att du lägger ner det för det behövs vettiga röster kring detta!Och angående det som hände flickan. Hur sjuka är de i personalen egentligen? Skulle hon inte försvara sig när hon blir angripen på det sättet? SJUKT!

2011-03-26 l 23:02:13
Blogg/hemsida: http://highlandertess.blogg.se/
Viola

Det som stör mest är ju faktiskt, som du säger, att en stor del av motståndarna säkerligen hållit med om genusbudskapet bara de tagit sig tid att försöka fatta och ta till sig det man förklarar. Men många verkar inte ens vilja det tyvärr:/

2011-04-15 l 16:53:52
Blogg/hemsida: http://mummyfied.blogg.se/Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Diana.
Stärkt i mim mammaroll tar jag nu på mig rollen som singel mamma och bloggar om de prövningar och glädjeämnen livet ger mig. I övrigt om träning, humor och min underbara knodd.
Välkommen in.


bloglovin