Hemlös
Datum: 2011-01-25 Tid: 22:51:12 Kategori:Genus & Jämställdhet Direktlänk Kommentarer: [6] Kommentarer


Precis sett första avsnittet av "Den hemlige Miljonären" på femman. Har du missat den så kolla på play.

Det finns få saker som gör mig så berörd som hemlöshet. Visst fan skär det i hjärtat när man ser bilder från krig, misshandel och visst tusan blir jag illamående av att se absurd baby-yoga... Men hemlösheten känns så nära på något sätt. Det är något som kan drabba vem som helst. När som helst. Det är bemötandet och behandlingen från samhället och den vanlige Svensson som gör mig så upprörd.

Vi ignorerar dem. Vi blundar för det som gör ont för att vi inte vet hur vi ska bemöta det eller hur vi kan hjälpa. Kanske blir vi rädda. "Ser jag det inte så finns det inte" och så fortsätter mentaliteten. Tillslut blir det sanning.

Precis som avsnittet visar, så finns det så mycket historia bakom varje människa. För ja, människor är ju precis vad de är. Det känns som att man nästan glömmer bort det. Det är lite "Viochdem"-tänk.
Jag minns hur jag en gång såg en Dokumentär om "Pia" med orange hår som på Svt berättade sin historia och sitt öde för en massa herrans år sedan- Jag grät ögonen ur mig. När jag sedan stötte på henne av en tillfällighet när jag var i Stockholm kunde jag inte låta bli att gå fram och säga hej. "Åh jag blir så glad av alla människor!" utbrast hon. "Sedan jag var med i dokumentären vågar folk komma fram på ett helt annat sätt och bara prata."

Kanske måste man våga? Våga se och våga hjälpa? Men det är svårt. Jag gör inte heller mycket. Jag köper SituationSTHLM när jag är i huvudstaden och Aluma i Malmö och jag skänker en slant till Stadsmissionen ibland. Jag har till och med fällt tårar bara av tanken på de hemlösa på julaftonskväll -men där tar det stopp.
Hur hjälper man? Hur sträcker man ut en hand?

http://4.bp.blogspot.com/_AVj4EDYDaDA/SuQ9NjVznII/AAAAAAAABvU/SqohkZNFsJM/s400/heml%C3%B6s.jpg
Boktips: "Hemlös med egna ord"
Längesedan jag läste den men minns att jag inte kunde lägga den ifrån mig.

6 Kommentarer
Sophie

Tack för kommentaren om rummet :)! Måste få fråga en sak, är eran barnvagn lila? Den ser så ut och den är super snygg!Jo, det är ju de så klart. Jag kör på 80 ett tag till... hoppas de iaf ;) hehe.Okej, ja men de funkar ju.. ska ju bara vara till funktion ;) Vi har en svart med silverstjärnor från Maxi. Super! Och billig.

2011-01-26 l 09:14:08
Blogg/hemsida: http://ljuvt.blogspot.com
Em

Herrgud, jag klickade just på länken om babyyoga och nu sitter jag här och mår illa.. känner mej kräkfärdig! Helt sjukt om det faktiskt är sant (vilket d hemskt nog verkar som). Jösses, en del människor borde spärras in...

2011-01-26 l 09:52:36
Blogg/hemsida: http://emsliv.blogspot.com
Amy

Jag håller med dig. Det jävligaste, tycker jag, är att det är så ONÖDIGT i ett land som Sverige som faktiskt har ett så pass bra skyddsnät. Dessa hemlösa är ju de som fallit igenom skyddsnätet istället för att fångas upp av det och oftast är det inte deras eget fel. Inte helt och hållet iaf. Samhället är bra på att "missa" sånt som är obehagligt

2011-01-26 l 11:03:40
Blogg/hemsida: http://amyljunggren.se
Ann-Sofie

Jag såg programmet, hade först tänkt att skita i det faktiskt. Men jag ville ändå se om den okända miljonären kunde hjälpa, få en annan syn på de hemlösa. Jag brinner nämligen lite extra för just hemlösa, för jag har varit hemlös. Men det kom ingen miljonär och räddade mig. Det fanns inget skyddsnät. Jag och så många andra hemlösa fick rädda oss själva, och det är DET som är problemet i Sverige. Människor tror att alla får hjälp 'bara dom vill ha hjälpen' och antar att alla hemlösa är missbrukande psyksjuka idioter.

Så är det inte, i början iallafall. De allra flesta är såna som blivit ensamstående och inte klarat sin ekonomi. Både män och kvinnor. Sen, när man insett att hjälpen aldrig kommer att komma, DÅ blir man missbrukare för att orka leva överhuvudtaget.Skönt att se att du känner, och att du hjälper med det du kan. Vi behöver fler omtänksamma maedmänniskor i hemlöshetens Sverige!

2011-01-26 l 13:36:48
Blogg/hemsida: http://barajagochmitt.blogg.se/
Jossie - Gravid i v. 36

Usch jag klickade på din länk om baby-yoga och det var det värsta jag sett. Klarade bara av att kolla på det en kort stund.. Vidriga människor det finns!Jag håller med dig i det du skrivit. Mycket pengar samlas in för att hjälpa t.ex. fattiga barn i Afrika och Sverige kan se sig själv som ett "hjälpande land" och att vi är så himla duktiga och måna om våra medmänniskor. Men vad händer med våra egna, alltså dem i vårat egna land? Varför inte hjälpa dem i första hand..?

2011-01-26 l 15:11:16
Blogg/hemsida: http://jsantinelli.blogg.se/
M

När jag bodde i Helsingborg "jobbade" jag idellt hos Hemlösas Hus. Det öppnade mina ögon. Jag tror att det är svårt att göra så mycket för det finns inte så mkt tid. Att inte gå omvägar runt de hemlösa, att köpa deras tidningar och prata en stund- att se människorna gör mycket. Sedan finns ju till exempel Frälsningsarmén som man kan skänka en slant till eller hjälpa. Kyrkan i Bromölla (och Lions) har så att man kan lämna av kläder och leksaker som går till hemlösa och till familjer som lever utan att kunna köpa vinterkläder och så till sina barn (nu är det ett år sen sist så jag reserverar mig för att det fortfarande görs men ska ringa ner och se, vi har två säckar i garaget sen röjningen förra veckan...).

2011-01-26 l 19:29:03Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Diana.
Stärkt i mim mammaroll tar jag nu på mig rollen som singel mamma och bloggar om de prövningar och glädjeämnen livet ger mig. I övrigt om träning, humor och min underbara knodd.
Välkommen in.


bloglovin