"Till flickorna och till pojkarna..."
Datum: 2011-01-16 Tid: 11:47:00 Kategori:Genus & Jämställdhet Direktlänk Kommentarer: [19] Kommentarer
Igår på Barnklädes-partyt reagerade jag [konstigt va?] över hur indelade kläderna var. Och hur obvious säljaren lade fram plaggen. "Till flickorna finns detta i rosa där ogon-loggan har fransar och till pojkarna finns det i dessa färgerna med lite tuffare ögon" Eeeeeh?! Vadfan liksom?

Men jag sa inget. Det känns som att alla vet vad jag tänker [tror många av mammorna läser min blogg] och det kändes som att måga även väntade på en kommentar från mig. Därför höll jag tyst. Jag vill inte vara nån Genus-kärring. Ingen verkade heller reagera tills en av tjejerna utbrast;
-Alltså finns bara ögonen med fransar i rosa?
-Eh ja... Det är ju lite trist.
-Ja, såvitt jag vet så har väl även pojkar fransar, sa jag då. Sen höll jag tyst. Jag tycker det borde vara så självklart. Men det är det ju inte.

Som bonus när man beställde fick man också välja en servis. Den fanns i rosa "till flickorna" och i blått "till pojkarna". Säljaren bad oss till och med att skriva om vi ville ha flick- eller pojkset:et. [Jag valde iofs det rosa, men endast för att jag inte tyckte det blå var så snyggt]

Men vad faaan? Varför äär det såhär? Fortfarande? Varför ska vi begränsa våra barn så? Varför måste vi använda uttryck som "Till flickorna och till pojkarna?" De är ju barn for gods sake! Barn. Inte kön. Vad spelar det för roll vad de har för kläder eller färger? Låt de få vara barn. Och slippa alla förväntningar och normer som ändock kommer så småning om. Bespara dem alla borde:n. Snälla.

 Mössa rosa  Mössa turkos
Prutt.

19 Kommentarer
anna

Reagerade oxå på det flickiga och pojkiga... tråkigt!

2011-01-16 l 11:54:51
Blogg/hemsida: http://anapanasiti.blogg.se/
Maria-Livet med lilleman

Ja, väldigt konstigt att vi inte kommit längre än så.

2011-01-16 l 11:59:52
Blogg/hemsida: http://bunintheoven.blogg.se/
Jenny

Suck... ser framför mig ett rosa bord med en massa gullinutt och ett blått bord som ska vara lite tuffare :( ryser

Verkligen trist att man inte har lyckats släppa det ännu. "/

2011-01-16 l 12:05:25
Blogg/hemsida: http://frokenfridhs.blogspot.com
Tess

Sånt här gör mig så jävla förbannad

2011-01-16 l 12:07:34
Blogg/hemsida: http://www.egowar.se
Nea

åh va tröttsamt. ledsen man blir.. man undrar ju NÄR ska en förändring ske? :(

2011-01-16 l 13:33:24
Blogg/hemsida: http://familjen-sol.blogspot.com
M

Hahaha, ja det är så himla lusigt. Jag orkade inte heller. Jag är trött på att alltid vara den som "bråkar" och kräver svar. Nästan allt med rosa (och rött) hade ögonfransar. Jag tyckte de ögonen såg sminkade ut så därför gick de bort för mig. Men det är ju kul med lite rockigare kläder till pojkarna? För min son gillar rock så hiiiiimla mycket.

2011-01-16 l 14:39:24
Jossie - Gravid i v. 35

Så rätt! Håller helt och hållet med dig!

2011-01-16 l 14:55:23
Blogg/hemsida: http://jsantinelli.blogg.se/
sandra

åh, kunde inte hålla med mer. jag är så trött på allt könsindelat. jag köper rosa pyjamasar med vita prickar till min son, på pin kiv liksom. och för att det är fint. såklart.

2011-01-16 l 15:11:21
Blogg/hemsida: http://yousoundsotwee.blogg.se/
Frida

Jag är inte så "insatt" i genustänket, men ändå reagerar jag många gånger om dagen på hur indelat allt är. blått och rosa. Tufft och gulligt. Och det blir bara mer och mer ju äldre barnen blir. Suck!

2011-01-16 l 16:20:42
Blogg/hemsida: http://minx.blogg.se/
Jannika mamma till Jillian

Ja jag är ju väldigt genusneutral, men ändå inte. Jag tycker att Jillian ska ha alla färger, men jag gilalr ju itne rosa, så det blir knappt rosa. Men det finns nog inte en vecka som går utan att någon säger "vilken söt liten pojke" och tror att Jillian egetligen heter william.. va skönt det skulle vara om flickor fick ha annat än rosa för en gångs skull....

2011-01-16 l 17:09:59
Blogg/hemsida: http://jannikassmulor.blogg.se/
Becca

Det är i sådana där situationer det blir så extremt tydligt, hur otroligt uppdelat det är! Nu har jag ju aldrig varit på ett barnklädesparty men ändå, det räcker ju att läsa ett reklamblad eller gå på stan så ser man "för pojkar" eller "för flickor". Det gör mig lika galen varje gång, och jag har inte ens barn än! Jag kan tänka mig hur irriterad jag kommer bli när jag själv har ett barn! :PJag brukar inte heller säga något alltid när någon säger något galet t ex om hur riktiga män och kvinnor ska vara, för ibland orkar jag inte och jag tror att folk tycker jag är tjatig. Men visst känner man blickarna och att de väntar på att man ska säga nåt! :P

2011-01-16 l 17:14:16
Blogg/hemsida: http://thebecca.blogg.se/
tjockisen

man blir så trött på all uppdelning! min tjej på snart 6 månader hon får ha alla färger, helst regnbågens alla färger!kika gärna in på min blogg, trettiokilosresan.blogg.se

2011-01-16 l 17:43:50
Blogg/hemsida: http://trettiokilosresan.blogg.se/
Linda

Men rosa kläder kommer nog alltid anses vara till flickor o blått till pojkar när det är små, om man ser efter ÄR det stor efterfråga att köpa rosa till sina flickor och har man pojkar så köper man hellre blått om man får välja mellan rosa och blått.

Nu menar jag självklart inte att alla som har flickor älskar rosa.

Men en stor del av mina vänner som har flickor ÄLSKAR rosa.

Och barnen har inte växt upp till kön som bara aneses som en flicka

som inte får smutsa ner sig eller leka med traktorer.

Dom är lika mkt barn för det.Gillar man rosa så tror jag man köper det vare sig man har pojke eller flicka. OCH gillar man rosa när man får en flicka, eller älskar rosa så tror jag att det blir lite mer rosa kanske än om det skulle blivit en pojke. Men grejen är här när du skriver att "till flickorna, till pojkarna" att det inte spelar någon roll, utan vilka kläder du tycker är fina och som du vill köpa. Då ska de ju inte spela någon roll vad du köper även om hon som hade det säger "till flickor eller pojkar" för att protostera helt mot det så skulle du ju inte köpt ngt alls eftersom kläderna var "könsrelaterade"Men det är så mkt fokus på just rosa och blått tycker jag.

Och det där du skriver "Jag valde rosa endast för jag tyckte inte det blåa var snyggt"

Menar inget illa alls, men vadå endast? Om du hade tyckt det blåa var fint hade du ens nämt att du tyckte de var finare än det rosa?Jag vet inte, men jag blir inte stött över att det står

"till flickor" "till pojkar" gillar jag något som

det står "till flickor" på så köper jag det.

Det är samma till mig själv, gillar jag någon mjukisbyxa som är på killavdelningen så tänker ju inte jag "Detta kan ju jag med ha varför är inte dessa på tjejavdelningen"Men det är intressant och läsa om när du skriver om genus men jag kanske missuppfattar mkt för ibland när jag läser när du skriver så handlar det mycket om just att "jag har köpt blåa byxor och en tröja" just att du nämner att byxorna var blåa men tröjan nämnde du inte vilken färg det var att man kan nästan anta att den var i någon "tjejfärg"

Rätta mig om jag har fel:)2011-01-16 l 18:13:13
Blogg/hemsida: http://lindamandersson.blogg.se/
elin berra berndtsson

Jag håller faktiskt med va linda här ovanför har skrivit. Bara för att de står att de är till flickor eller till pojkar behöver man ju inte köpa just pojkkläder till pojkar ect.Visst jag har inga barn själv men jag har själv haft en barnklädesaffär. Och vi såg massvis med kunder som inte såg till just att de va pojkkläder till pojkar o flickkläder till flickor. Många kom in o köpte tvärtom! De är va man själv tycker om. Är man väldigt inne på rosa så är de ju inte fel o köpa rosa till flickor. Eller ngt rosa till pojkar heller för den delen.

Leksaker är oxå en sak som jag faktiskt tycker är lite knasigt för smink och vapen går längre och längre ner i åldrarna och det gillar inte jag.

tycker barn ska få vara just barn och få leka med va dom vill. Men man behöver ju inte introducera vapen och smink i 3 årsåldern precis!

Tack för en underbar blogg vännen! kramar

2011-01-16 l 19:32:06
Linda

Ville bara säga att jag är medveten om att inlägget inte handlade om just rosa och blått, men det var just de med servetrisen jag reagerade på och "endast" ordet i meningen därför det blev mkt om rosa och blått färgerna ;) Hoppas du förstod det! :D

2011-01-16 l 19:49:04
Blogg/hemsida: http://lindamandersson.blogg.se/
jenny

haaha jag älskar din kommentar til fransarna, jag tänkte lika när du skrev det! ja jösses, det är himla trist att de delar upp det så! Men går man in i en barnbutik så är det en pojksida och en tjejsida! Jag får alltid gå och leta igenom allt, ist för att de hade kunnat sortera på färg!

2011-01-16 l 19:51:18
Blogg/hemsida: http://rockitbabyrockit.blogspot.com
Ida

Alltså ärligt talat, sätt på era ungar vad ni vill. Orka bry sig om det är rosa eller whatever.. Tycker det blir för mycket gnäll om genus överallt.

Själv älskar jag allt som är typiskt "flickigt" ( om man får säga så) dvs spets, rosa, klänningar mm.

Sorry, men jag tycker det är fint! Dock skulle jag inte funderat speciellt om jag ser en tös med jeans o spiderman tröja- men, visst suckar ni o höjer på ögonbrynen när ni ser en tös i prinsess-klänning. Typ "stackars tös med trångsynta föräldrar".

Får många suckar o höjda ögonbryn när jag kommer med min rosa vagn o nyfödda flicka i den... Tycker bara att alla ska få klä sina barn som dom vill utan att få kommentarer.Förövrigt gillar jag din blogg skarpt :) o din super söta knodd...

2011-01-16 l 19:58:57
Sara

Tycker att Diana skriver bra och tänkvärt om Genus,

http://dianasblogg.blogg.se/2010/july/sitter-inte-konsrollerna-i-uppfostran.htmlhttp://dianasblogg.blogg.se/2010/may/sitter-konsrollerna-i-kladerna.html2011-01-16 l 20:06:31
Blogg/hemsida: http://har slutat blogga!
Medelia

Ja du vet väl vad jag tycker om det här, det var ju jag som skrev för några dagar sedan i min blogg att jag hade fått insinuationer om att min 4månaders son kunde bli gay pga ett rosa plagg jag köpt...Det här kändes precis som man kunde förvänta sig av barnklädesvärlden men riktigt trist faktiskt. Det räckte inte med rosa/blått, det skulle vara puttenuttigt vs. tufft också, jahapp :(Kan det liksom inte finnas gulligt, tufft och bara vanliga barnsliga kläder att välja på? Måste allt kategoriseras efter kön? Jag skulle bli sur om någon sa åt mig att ditten och datten var flickkläder och därför inget för mig, jag kan nästan köpa saker då i ren protest ;)

2011-01-16 l 21:17:34
Blogg/hemsida: http://medelias.wordpress.comNamn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Diana.
Stärkt i mim mammaroll tar jag nu på mig rollen som singel mamma och bloggar om de prövningar och glädjeämnen livet ger mig. I övrigt om träning, humor och min underbara knodd.
Välkommen in.


bloglovin