Duktig och fin
Datum: 2011-05-26 Tid: 20:08:00 Kategori:Genus & Jämställdhet Direktlänk Kommentarer: [9] Kommentarer
Det diskuteras en del i Genusdebatten om orden "Duktig" och "Fin". En del tycker att dessa ord borde tabubeläggas för att de skapar ett behov som inte behöver finnas där. Att barnet efter att ha blivit bekräftat som FIN i sin klänning, sedan känner att denne vill ha klänning igen för att åter få en komplimang och bli bekräftad.

Detsamma gäller ordet DUKTIG -Att få beröm för en handling gör att barnet på så sätt får- och ställer krav på sig själv att ständigt prestera bättre för att åter få höra ordet igen.

Jag förstår hur man resonerar här och håller delvis med. Ett barn ska få leka krav- och prestationsfritt och ständigt få bli bekräftat för dennes personlighet och egenskaper. Min dotter är vackrast i hela världen oavsett kläder eller frisyr och bäst i hela världen oavsett om hon t.ex färdigställt ett pussel eller avbrutit mitt i.

Jag håller med om att orden används lättvändigt och ofta i brist på annat; "Vilken fin pinne du har..." -När man kanske kan bekräfta barnet på annat sätt; "Har du hittat en pinne?! Vad stor/liten/taggig den är. Var hittade du den?" osv osv. Det är lätt att använda duktig/fin av bara farten-och det kanske kan vara värt en tankeställare.

MEN jag tror inte på att försöka bannlysa komplimanger?
Att knoddens mormor hänförs av knoddens ögon en Onsdageftermiddag i bilbaksätet och utbrister "Men vad VACKER du är barn!" är en komplimang som är genuin och visar på ren kärlek, värme och lycka. Varför skulle man vilja bannlysa något sådant? Jag fick rysningar... :)
När knodden kämpar på genom sin förkylning och tungandning och är glad mot doktorer, inte säger ett knyst efter blodprov eller 20 minuters-rökinandning då kramar jag mer än gärna om henne och berättar för henne hur DUKTIG hon är!

Jag skulle vilja göra skillnad på komplimang och komplimang och beröm och beröm. Och jag tror också att barnet uppfattar dessa olika. Jag tror att ALLA behöver en viss uppmuntran och beröm i en uppförsbacke och jag tror att alla blir glad av en komplimang som är lagd med uppriktighet och eftertanke. [Men jag håller med om att man ska akta sig för att bekräfta barnet för attribut som kan följas med förväntningar. ] Komplimanger är inget som ska förbjudas. Snarare uppmuntras.9 Kommentarer
S

kloka ord !

2011-05-26 l 20:39:18
jenny

Ja jag tycker man ska berömma och ge komplimanger, för det ger ju ett ökat självföroende! Ett barn som aldrig får beröm för vad det gör kommer ju söka bekräftelse på andra sätt, kanske på helt fel dessutom. JAg fattar faktiskt inte debatten om att man inte skulle få bekräfta sina barn! Värre är väl om man ställer krav "gör såhär så är du en duktig tjej" typ.. Men att man efter prestation eller kläder får säga att de är duktiga och fina, oavsätt kön, är , enligt mig, MYCKET viktigt.

2011-05-26 l 21:13:02
Blogg/hemsida: http://rockitbabyrockit.blogspot.com
Frida

Jag pratade med min mamma om precis det här bara för en liten stund sedan och vi kom fram till samma sak som du. Man ska inte bannlysa beröm, men man ska inte säga "snälla" saker om man inte på riktigt menar dom. Det är bättre att bekräfta på andra sätt än att slänga ur sig ett 'duktig' eller 'fin' baraföratt, men har man gjort något riktigt duktigt/modigt så förtjänar man att få höra det. Och om man som mamma drabbas av en "min-unge-är-vackrast-i-hela-världen-chock" så tror jag inte att ungen i fråga dör av att få höra hur fint det är.

2011-05-26 l 22:05:45
Blogg/hemsida: http://minx.blogg.se/
Jannika mamma till Jillian

en smart grej (eller jag tycker det iaf haha) som jag brukar göra när jag jobbar på förskolor är att säga "va det kul för dig att göra den där teckningen?" när ett barn kommer fram å visar något eller typ "känner du dig fin i den?" DÅ blir det lite lättare att ge barnet styrka utan att använda sånna fraser.. gör itne så hela tiden, men ajg tycker d e bra.

2011-05-26 l 22:07:43
Blogg/hemsida: http://jannikassmulor.blogg.se/
Maria - Albins mamma

Något jag och min sambo snackade om kring detta är det att absolut ska Albin få beröm och uppmuntrande ord och så vidare.. Vi anser att han absolut ska få höra när han är duktig, eller när han gör något rätt likväl som han ska få veta när han gör fel och så vidare.. Att "nej du drar inte i håret" och när han släpper håret så säger man "bra det är så man ska göra, man ska släppa håret" tyo så att han inser vad som är rätt och fel.Han får ofta komplimanger av andra människor som ser honom och Albin njuter... Vi ger honom sådana komplimanger också som "åhh din gullunge" osv..Vi anser att ska Albin erhålla komplimang och beröm så ska det vara genom ord, kramar, och sådant -- absolut INTE att ge honom en present eller mat eller ngt sådant att "nu Albin var du duktig så du får en leksak av mig".. nej nej... Ord och kramar och sådant är det som gäller..

2011-05-26 l 23:02:47
Blogg/hemsida: http://kamparlust.blogspot.com
M

Det är de lätta komplimangerna som måste bort. Att säga "vad fint du har ritat" för att tid eller intresse inte finns är fel (men det är svårt, det är så mycket enklare). Jag ger beröm när det är saker hon vill men inte har vågat eller har kämpat men tycker " duktigt" är för snålt. "Vad bra, vad skönt det känns nu när du försökt så länge va? Jättebra". Däremot tycker jag att mat och allt därkring ska bort från berömmandet, både som beröm och att få beröm när man ätit. Men det är så svårt! Frågar jag vad hon helst vill ha efter ett blodprov tex så är det glass, glass, glass....

2011-05-27 l 07:35:36
Mamma

Ja du är så klok, mitt barn att man nästan blir tårögd. Mamma tycker du har helt rätt !

Mag känslan ska man följa. Känns det rätt i lilla maggen så Go 4 it !PUSSS !!

2011-05-27 l 09:26:35
Blogg/hemsida: http://norrlandsbling.blogg.se/
Susanna

Men gud, genustänket håller på att gå helt överstyr.Jag tycker att det är viktigt med komplimanger oavsett om det handlar om små eller stora saker. Jag tror knappast att det ställer krav på att mitt barn MÅSTE vara fin eller hitta fina saker. Är hon duktig så ska hon självklart få beröm för det.Däremot kan jag tycka att det är värre när föräldrar säger till sina barn att dom gör dumma saker.

2011-05-27 l 11:28:23
Blogg/hemsida: http://stoltkaosmamma.blogspot.com
Cornelia

Skulle hon inte ha varit duktig om hon skrek hos läkaren då?

Jag blir jätteirriterad på dom som säger att sina barn är så duktiga för att dom inte gråtit när dom t ex fått sin vaccinationsspruta. För mig är ett barn som blir ledset och gråter för att det gör ont eller för att h*n blivit rädd, minst lika duktig! Man ska inte uppmuntra barn att stänga in sina känslor genom att poängtera hur DUKTIG denne är för att h*n inte grät.

2011-05-28 l 12:51:51
Blogg/hemsida: http://corneliahbg.blogg.se/Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Diana.
Stärkt i mim mammaroll tar jag nu på mig rollen som singel mamma och bloggar om de prövningar och glädjeämnen livet ger mig. I övrigt om träning, humor och min underbara knodd.
Välkommen in.


bloglovin