Hen i barnböcker
Datum: 2012-01-25 Tid: 11:33:42 Kategori:Genus & Jämställdhet Direktlänk Kommentarer: [5] Kommentarer
Olika förlag är ett barnboksförlag som ger ut lite olika typer av barnböcker. Som likt Sagolikt förlag prövar dagens befintliga normer och breddar vyerna på ett alldeles underbart sätt, tycker jag. "OLIKA barn - lika värde." säger dem och jag kan inte annat än att hålla med.

Idag läste jag en artikel på second opinion om hur stor debatt en av deras böcker väckt för att de använder sig av ordet "hen" istället för hon eller han.

Jag tycker att användningen av ordet hen är ett ypperligt sätt att på ett enkelt sätt förändra. Jag tror inte att man ska sudda ut varken innebörden eller själva orden hon eller han. De fyller sitt syfte och måste också finnas kvar för att beskriva vår omvärld. Men att addera ytterligare ett ord som kan användas där könet faktiskt inte spelar någon roll- ser jag som något oerhört positivt! Det får oss att normalisera beteenden. Avdramatisera koder, normer och vanor. En barnbok som beskriver ett barn på upptäcksfärd vinner ingenting på att peka ut barnet som flicka eller pojke.

En av knoddens favoritböcker är "Vad säger Babyn" från Goboken. Där omnämns babyn bara som just babyn och varken hon eller han är skrivet en enda gång. Jag märker själv när jag läser till knodden att jag har svårt att inte lägga värderingar kring hurvida babyn är en flicka eller en pojke. Så visst är det svårt att bryta mönster. Men det är ju helt irrellevant, så varför etikettera?

Nej jag är verkligen för en större användning av ordet "hen" i de sammanhang där det funkar. Vad tycker ni?

5 Kommentarer
J

Håller med (såklart)! Jag byter kön på figurerna om de trots allt har ett kön. Djäkligt irriterad på en bok där pojken är busig alt arg och flickan är glad alt ledsen. Tur då att det är Max som har röd kappa numer och inte Moa ;).

2012-01-25 l 11:46:02
Blogg/hemsida: http://welcometothedollhouse.blogg.se/
caroline

Håller med dig! Synd att så många inte har fattat konceptet utan tror att det är för att ta bort hon/han....

2012-01-25 l 11:48:26
Frida

Hen skulle behövas i MÅNGA fler barnböcker, annars blir ju alla figurer han av någon anledning.

Fastän jag tycker att jag "tänker på det" så faller jag i fällan om och om igen. Jag benämner barn i lekparken, i böcker eller filmer som han elle rhon trots att det är totalt oviktigt. Gah!!

2012-01-25 l 12:40:03
Blogg/hemsida: http://minx.blogg.se/
Syster

Och jag håller inte med en det vet du redan. Han hon denne babyn ( i bokens fall) jag tycker hela historia. Gått ill överdrift, det som först och främst skulle sluta handla om

Kön handlar ju bara om kön nu för tiden! Jag tycker det är totalt överdrivet det är nästan så att man bara måste komma med något mer, som att det ska vara fult att vara han eller hon. Jag fattar inte syftet när det finns så många andra könsneutrala ord.

2012-01-25 l 16:59:19
Blogg/hemsida: http://jobeah.blogg.se/
Sara - pillrigt om kampen och vägen till bröllop 2012.

Jag håller med dig till 110%, kunde inte sagt det bättre själv. Jag är också FÖR användningen av ordet hen, fler borde bli medvetna och inse att världen inte behöver kategoriseras och indelas efter kön.

2012-01-26 l 08:09:12
Blogg/hemsida: http://pillrigt.blogspot.comNamn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Diana.
Stärkt i mim mammaroll tar jag nu på mig rollen som singel mamma och bloggar om de prövningar och glädjeämnen livet ger mig. I övrigt om träning, humor och min underbara knodd.
Välkommen in.


bloglovin