"Växa och upptäcka världen"
Datum: 2010-10-06 Tid: 20:55:13 Kategori:Tips & Tummen upp! Direktlänk Kommentarer: [5] Kommentarer
Yes. Som så många andra kan jag verkligen rekomendera denna bok till alla småbarnsföräldrar.

Boken beskriver sju "utvecklingssprång" som alla barn går igenom. Jo alla- det är det som känns så förbaskat skönt och tryggt att veta. Alla ungar blir skrikiga och klängiga vid en viss ålder. Det första språnget är vid fem veckor och nästa kommer vid 7-8 veckor. Alltså där vi är nu. [Är barnet för tidigt född räknar man bort en vecka och har man istället gått över tiden plusar man på- Så i vårt fall är knodden nu "egentligen" 7,5 vecka.]

Dessa språng innebär att barnet är i färd att lära sig nya färdigheter och som i takt med detta förändrar hela dennes värld och tillvaro -vilket i sin tur gör barnet rädd och förvirrat. Det är därför barnet behöver mer närhet och trygghet vid just dessa tidpunkter.

I just det språnget vi är i nu kan man läsa;
"Någon gång runt åtta veckors ålder börjar barnet uppleva världen på ett nytt sätt. Vi kan ha svårt att föreställa oss detta i början, men det gäller alla sinnen, inte bara synen. Barnet börjar kunna känna igen enkla mönster i sin omvärld och i sin egen kropp. [...] Det faktum att hon börjar uppfatta omvärlden på ett annorlunda sätt gör henne först förvånad, förvirrad och villrådig och hennes välkända värld blir nu helt upp och nedvänd. [...] Hon kommer att vilja hålla sig till mamma eller pappa för att få tröst, tills hon känner sig mer hemtam i den nya världen. [...]
Tecken på att barnet är i en ny utvecklingsfas
När barnet är mellan sju och nio veckor gammalt kan hon börja bete sig på något av nedanstående sätt;
*hon skriker oftare
*hon vill att du ska ägna dig åt henne
*hon tappar aptiten
*hon är uppenbart blygare för främlingar
*hon är klängigare
*hon suger (oftare) på tummen"

Sen står det massor om hur barnet lär sig ny kropps- och handkontroll och hur hon nu lyssnar och pratar. Det är underbart att kunna "följa" hennes utveckling och få en helt ny förståelse för allting. Verkligen en toppenbok!

5 Kommentarer
A f r o b e l i t a

Men gud TACK detsamma måste jag säga! Härlig design=)

2010-10-06 l 23:11:25
Blogg/hemsida: http://afrobelita.se
Anna

Fan jag måste köpa den altså! Tror inte jag hört nå negativtom den nånsin :)

2010-10-07 l 02:34:19
Blogg/hemsida: http://livetmedpyret.blogg.se/
Anna

Hihi va kul att ni också ska buzza :) jag som hade tänkt skicka en till dig - visste ju inte ens att du va en buzzador :)

Kom du med i natusan också? Inte jag :( men däremot dulcobal eller vaf det hette-nån kräm för torr hy iaf haha. Min fejja o tassar jublar! ;)

2010-10-07 l 07:32:26
Blogg/hemsida: http://livetmedpyret.blogg.se/
Gullan86 stolt mamma till lillen

Någon som har denna att sälja för den är slutsåld skittrist.kram

2010-12-19 l 22:55:44
Blogg/hemsida: http://gullan86.blogg.se/
Evelina - Mamma till Meja Lee

Jaså, är den slut överallt :/ De hade varit intressant att läsa. Nog för att jag skulle ha gjort de tidigare. Hon är ju fasen 8 månader snart :)

2011-01-19 l 13:35:30
Blogg/hemsida: http://loon.blogg.se/Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Diana.
Stärkt i mim mammaroll tar jag nu på mig rollen som singel mamma och bloggar om de prövningar och glädjeämnen livet ger mig. I övrigt om träning, humor och min underbara knodd.
Välkommen in.


bloglovin