HATA feminism?
Datum: 2011-03-14 Tid: 19:31:10 Kategori:Genus & Jämställdhet Direktlänk Kommentarer: [8] Kommentarer
Läste ett inlägg hos Nilla där hon pratar om hur mycket hon hatar feminism, och jag nästan biter mig i tungan.

Hur kan man HATA feminism? Jag kan förstå om man väljer att inte kalla sig feminist, men hur kan man hata feminism?
Det är som att hata jämställdhet. Hur kan man hata en "rörelse" som kämpat så hårt för att få oss kvinnor dit vi är idag? Och som fortfarande kämpar för oss? Det är feminismen som gett oss rösträtt, gjort oss myndiga, som tillåter oss att gå i byxor, som hindrar att vi blir slagna, som ger oss rätt till vår åsikt. Hur kan man hata detta?

Ursäkta, om jag upprepar mig... Men det här är väldigt svårt för mig att förstå.

Hon kontrar i ett inlägg såhär: "Givetvis har de gjort bra saker. FÖRR. Nu är det bra, det räcker [...] Jag ser ingen mening att bråka mer... Byxorna är på, vi röstar och jobbar oändligt mycket. Vad mer ska det vara?"

Vad mer ska det vara? Det ska vara jämställt. Så jäkla enkelt liksom? Vilket det fortfarande inte är. Som LD nyligen nämnde; För att kvinnor fortfarande har lägre lön än mannen. För att kvinnan äger 1% av världens tillgångar. För att kvinnan fortfarande har ett galet ideal och massor av förväntningar att efterapa och försöka uppfylla.

Jag säger absolut inte att vi kvinnor är underordade eller förtryckta på det sätt som vi en gång varit. Visst tusan har vi kommit skitångt. Men än finns det saker att uppnå. Och att inte vilja ha alla rättigheter som man förtjänar, känns ju bara dumt....Och fortfarande kan jag inte förstå hur man kan HATA något som man borde vara galet tacksam för?

8 Kommentarer
border-fucking-line

Jag hatar inte feminismen i sig men jag vågar inte kalla mig feminist eftersom det ligger så många konstiga värderingar i ordet numera, alla har sin egen tolkning av vad feminism är och jag orkar inte med det. Jag är humanist. För mänskligheten och allas lika värde. Enkelt.

2011-03-14 l 21:05:37
Blogg/hemsida: http://borderfuckingline.wordpress.com
Rebecca

Jag tappade talförmågan precis tror jag!

2011-03-14 l 21:37:29
Blogg/hemsida: http://beskan.blogg.se/
Ida P

Bara för att det är mer jämställt idag så betyder det inte att det är jämställt. Ett alldeles utmärkande exempel är att det inte är lika lön för lika arbete. Jag förstår om en kvinna allmänt inte kan få exakt lika lön på en arbetsplats med fysiskt tungt arbete (typ brandman och byggnadsarbetare). Kvinnan har ju där inte samma möjlighet att jobba så hårt som mannen (men självklart finns det individuella skillnader). Men jag förstår INTE som i min bransch - lärare. Varför i hela friden en man har betydligt högre lön än en kvinna. Jag skulle till och med kunna sticka ut hakan och säga att kvinnor generellt är duktigare lärare än vad män är. Vi har generellt större empati och anpassningsförmåga (även här finns det givetvis individuella skillnader). Ser här att jag generaliserar grovt. Men ni fattar grejen va?

2011-03-15 l 08:05:22
Blogg/hemsida: http://idapeters.blogg.se/
Camilla

Som en person tidigare nämner så ligger det så mkt olika värderingar i ordet feminist.Det känns som att den här personen har missförstått lite och blir aggro på nåt som egentligen inte är feminism.

2011-03-15 l 10:12:48
Blogg/hemsida: http://forstabulleniugnen.blogg.se/
jenny

jag hatar inte feminism, men jag hatar "tjatet" som ibland övergår vettet. Feminism för mig personligen är att som kvinna ha rätt till att göra det man vill.

Oavsätt om det är att vara hemmafru eller bilmekaniker. Men ibland får ju kvinnor som valt att vara hemma med barn, baka och pyssla ovett från feministerna och man blir så trött på tjatet om jämställdhet i såna fall. Ska man inte få välja såna saker själv, som tex föräldraledighet. Suck säger jag bara.

2011-03-15 l 11:15:15
Blogg/hemsida: http://rockitbabyrockit.blogspot.com
Anonym

Jag tycker också feminism klingar negativt, och jag skulle inte kalla mig feminist. Jämdställdt på alla håll tycker jag det ska vara, jag kan nästan tycka synd om män också, dom har också ideal att uppnå, även fast man kanske inte tror det...

Marcus Birro beskrev detta superbra för inte så länge sen, min favvo-man nummer ett ;)

VI är jämställda härhemma, föräldraledigheten delad rakt av, ekonomin delad rakt av osv osv...

För övrigt tycker jag att tillgångar inte ska ägas av enskilda personer oavsett dem är män eller kvinnor, världens tillgångar är världens tillgångar :)

2011-03-15 l 17:57:08
Cornelia

Jag känner att jag är feminist, med den innebörden ordet egentligen ska ha. Däremot är det inget jag väljer att kalla mig bland människor då så många har en bild av att man då har extrema åsikter och näst intill vill vända på steken och göra männen förtryckta.. Jag förklarar gärna var jag står och när personen jag pratar med förstår hur det ligger till kan jag konstatera att jag därför är feminist.. Helst inte omvänt då det gärna gör att människor vänder dövörat till och börjar försvara sig... Trist.

2011-03-15 l 23:21:21
Blogg/hemsida: http://corneliathulin.blogg.se/
Zabine - Wildasmami ♥

OJ va jävla bra skrivet!!! YOU GO!

2011-03-16 l 22:44:48
Blogg/hemsida: http://wildasmami.blogg.se/Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Diana.
Stärkt i mim mammaroll tar jag nu på mig rollen som singel mamma och bloggar om de prövningar och glädjeämnen livet ger mig. I övrigt om träning, humor och min underbara knodd.
Välkommen in.


bloglovin