Barnens bästa är för mig ATT skola in
Datum: 2012-06-19 Tid: 12:28:00 Kategori:Mammafunderingar & uppfostringstankar Direktlänk Kommentarer: [8] Kommentarer
LD skriver om "Barnens bästa" och syftar då just på diskussionen kring att lämna sina barn i tidig ålder på förskolan.

Jag kan ärligt säga att jag inte riktigt förstår hela den hetsen. Var är det farliga? Vad är det som skulle vara så negativt med att en ettåring börjar förskolan? Får komma ut, möta andra barn, lära sig att dela med sig, lyssna till andra vuxna, visa hänsyn och respekt- i tidig ålder? Var ligger det farliga i detta?

Knodden började förskolan i ganska precis ettårsåldern. Och även jag fick (då till min förvåning) motta en del kommentarer om att det var (för?) tidigt. Jag kände snarare att det verkligen var dags. Jag började få svårt att ge knodden den stimulans jag misstänkte att hon behövde och jag behövde återgå till någon slags normalitet och socialt liv som inte bara bestod av bajsblöjsprat. (i all ära)

Är det fel att se till sig själv i ett sånt läge? Nej det tycker jag verkligen inte. En nöjd och glad mamma får också mer energi till att stimulera och glädja sitt barn. Om man dessutom kan få hjälp med just stimulansen på dagtid innebär detta bara för mig att jag får desto mer kvalitativ tid med mitt barn. Summan av kardemumman: En relativt lycklig familj.

Jag har däremot valt att inte arbeta fulltid än. Jag jobbar 75% de veckor jag har knodden och har jobbat deltid ända sedan hon skolades in. För mig något som har varit värt. Helt enkelt. Att få liite extra tid med varandra för att ta tillvara på dagen men ändå känna att hon får det hon behöver från förskolan. Som dessutom inkluderar så jäkla mycket lärande! Herregud, knodden är väldigt tidig i sin utvekling både vad gäller talet, motoriken och färdigheter. Mycket såklart tack vare mig och pappan men till stor del är det ju också förskolans förtjänst. Jag har bara gott att säga om förskolan. Och just vår förskola in p.

Så till er som får dåligt samvete för att ni skulle skola in "för" tidigt ; Dont. Det är inte så jäkla farligt. Ta det med ro och se hellre till fördelarna.

8 Kommentarer
Anna

Alla har ju tyvärr inte samma lyx som knodden att gå på en förskola som är så superdupermegabra..

Och tror att det är däri problemet ligger med diskussionen som kretsar kring barnens välmående. Altså att dom mindre bra förskolorna drar ner alla andra i skiten liksom.

2012-06-19 l 14:16:55
Blogg/hemsida: http://uffelina.wordpress.com
oprofessionell

Jag håller med dig.

Till 100% håller jag med dig!Det var bland det bästa, och mest nödvändiga beslut vi tagit kring Iris, att skola in henne "tidigt". Nu fyller hon snart två och varit ett dagisbarn i 10 månader.Resultatet av detta är att hon är ett socialt barn, är framåt, snackar med 5-ordsmeningar och har lärt sig respektera andra barn och lärt sig hur man får kontakt och kan med andra barn utan föräldrs hjälp och utvecklat en fantstiskt skart "kan själv-anda".Vi har också fått höra av många att de sällan skådat ett barn med en sådan inre trygghet och tro på sin egen person. Om det kommer ur henne själv, eller val vi vuxna har gjort låter jag vara osagt, men jävlar vad vi inte ångrat en sekund av vi, liksom ni skolade in tidigt.Sen gör alla vad som känns bäst för dem, självklart! Men att dra ner oss som faktiskt sett fördelarna med fsk i skiten, det känns långt ifrån ok.Kram

2012-06-19 l 14:55:04
Blogg/hemsida: http://forossoprofessionella.blogg.se/
Linda - Var dig själv, det finns redan så många andra

Ja och nej. Min flicka börjar på dagis nu den 20 augusti. Då kommer hon vara 1 år och 7 månader. Jag tror hon kommer ha det toppen och jag kommer må mycket bättre. Däremot är det ju så att alla är olika, både barn och vuxna. Har en väninna som mådde jättedåligt när hon skulle börja jobba. Hennes barn däremot trivs bra på dagis, det hör ju dom flesta barnen.Lady dahmer skriver väl att hennes barn är olika och att den yngre har mer behov av att vara hemma än den äldre, man får ju anpassa sig. Kan jämföra att min lilla och hennes kusin ska börja på samma avdelning till hösten. Dom är lika gamla men på inskolningsmötet i måndags gick min lilla iväg med nya fröken efter 30 sek medan systers flicka satt i famnen hela tiden.Jag tror alla familjer måste fatta beslutet utifrån deras egna personligheter och förutsättningar, det finns inga rätt och fel.

2012-06-19 l 18:15:06
Blogg/hemsida: http://www. Cookiedragon.ner
Matilda

Jag kunde inte hålla mer med. Förstår inte heller vad allt oväsen kommer ifrån. Min son har gått på förskola sen han var prick ett och jag kände precis som du skriver att vi här hemma kunde inte stimulera honom längre. Och öppna förskolan i all ära, men man kan inte hänga där jämt. E är även han väldigt framåt i talet, pratar nästan bara i tre-fyra ords meningar och det går att resonera med honom utan problem. Han är ävengantastiskt trygg i sig själv och älskar sin förskola.

Det enda jag känner är synd är att man själv inte får ta del av allt fantastiskt som sker varje dag, men det är ju av rena egoistiska skäl ;)

2012-06-19 l 19:44:47
Blogg/hemsida: http://whatabouttheroses.blogspot.com
Tanja

Jag håller helt med dig, fick mkt kritik då jag valde att skola in min ettåring innan twinsen kom, så hon har gått 15 timmar. 15 timmar för mamma att vila och 15 timmar för Ella att busa och ha roligt utan bebisarna:). Välbehövligt för oss alla:)

2012-06-19 l 20:10:39
Anouk

Linda: Självklart.Jag menar absolut inte att man ska sätta sitt barn i föskola om det inte känns bra. Om jag inte hade känt mig trygg med varken knoddens utveckling och behov eller förskolan i sig skulle jag också förmodligen väntat. Prio ett är ju att de är redo.Det jag bara menar är att man aldrig ska behöva skämmas för att man skolar in sitt barn i en ålder som anses "tidig " av andra. Just DÄRFÖR att alla barn är så olika och många kan mycket väl vara redo;)Sen finns de ju tyvärr de som inte har ngt val av ekonomiska skäl- och även där måste ju acceptansen finnas. Även om jag håller med Anna i det hon säger att bra vore ju om fler förskolor såg ut som vår så man lämnade med bättre samvete om det inte riktigt kändes bra.

2012-06-19 l 21:19:57
Blogg/hemsida: http://anouk.blogg.se/
Sara - kampen

jag håller med dig till hundra procent!!

2012-06-20 l 10:39:43
Blogg/hemsida: http://pillrigt.blogspot.com/
Anonym

Håller också med dig! Min son började förskolan när han var 1 år och 4 månader. För tidigt egentligen tyckte jag då han är lite senare i utvecklingen än jämngamla. Jag var ensamstående och hade inget att välja på. Nu med facit i hand var det det bästa jag kunde göra för honom! Han har utvecklats nåt enormt sen han började och jag är så otroligt glad att han började då och inte senare. Tror att alla barn är redo när föräldrarna tar klivet in i arbetslivet igen. De har inget val iofs men barn anpassar sig snabbt och jag tror att det är vi föräldrar som i så fall är 'felet' om det inte skulle funka..

2012-06-22 l 16:28:40Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:Diana.
Stärkt i mim mammaroll tar jag nu på mig rollen som singel mamma och bloggar om de prövningar och glädjeämnen livet ger mig. I övrigt om träning, humor och min underbara knodd.
Välkommen in.


bloglovin